Eigentijdse school in Nieuwkoop

  • Auteur:A. van Termeij
  • Datum:July 2019

Gemeente Nieuwkoop:
Het Ashram College is een eigentijdse school voor vmbo, havo, atheneum en gymnasium met een vestiging in Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop.

Het huidige gebouw van het Ashram College in Nieuwkoop is afgeschreven en functioneel verouderd. Ook is het gebouw te klein geworden door de toestroom aan leerlingen. Met het huidige gebouw kan de school zich onvoldoende voorbereiden op de (toekomstige) eisen die worden gesteld aan het onderwijs en de eigen visie. Daarom is besloten om in de gemeente Nieuwkoop een nieuw, modern schoolgebouw voor het Ashram College te bouwen ter vervanging van het huidige pand.

Het nieuwe schoolgebouw komt op de plek van het voormalige gemeentehuis in Nieuwkoop. Het oude, leegstaande pand werd al door de school gebruikt als extra leslocatie en ligt recht tegenover het huidige schoolgebouw.

Het pand wordt compact gebouwd met drie gebouwvleugels rondom een verbindende centrale ruimte. ‘het centrale hart’. Door deze vorm ligt elke afdeling straks dicht bij het hart van de school.

De opdracht voor het bouwen van de nieuwe school is in handen van Vink en Veenman uit Nieuwkoop, buurman van Gebr. Bodegraven BV. En het ontwerp komt van architectenbureau Broekbakema uit Rotterdam.

Duurzaamheid

De school wordt gebouwd onder een duurzaamheidskenmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen met minimale milieu-impact van Breeam.

Aan De Kracht Van De Combinatie is gevraagd om een duurzaam kozijn- en elementmontage advies op te stellen. Doordat het geen allerdaags ontwerp is met gesegmenteerde vormen moesten de producten goed op elkaar worden afgestemd. Dit heeft geresulteerd in een werkbare totaal oplossing.